Fokkerij De Menningweer

Het ontstaan van Fokkerij De Menningweer

De overname van de boerderij is in stappen gegaan. Eerst het land, daarna de koeien en toen de boerderij. Wij waren er echter al snel achter dat we met de kruislingen, die de stapel toen vormde, niet het verschil zouden gaan maken.

In januari 2018 hebben wij de eerste Blonde d’Aquitaine koeien aangekocht in Dalfsen, met de bedoeling de stapel langzamerhand naar een raszuiver niveau te fokken. Krap een half jaar later bleek dat dat ons veel te lang zou gaan duren. We hebben toen besloten de huidige stapel geheel te vervangen.
Met de opbrengst van de kruislingen werden Blondes aangekocht. Wij hoopten dat 2 kruislingen wel voldoende zouden zijn voor 1 Blonde. Wij waren nog erg groen toen…u snapt al..dat ging dus niet lukken.

Uiteindelijk is in een jaar tijd de gehele stapel vervangen. Maar dan begint het eigenlijk pas. Het Blondevirus is toegeslagen. En hoe!

Wij hebben nooit lang hoeven nadenken over welk ras onze voorkeur had. Er was er maar 1 die met kop en schouder boven de rest uitstak.
Gaandeweg kom je dan tot de conclusie dat sommige dieren die in het jaar daarvoor aangekocht waren toch niet helemaal de juiste waren. Maar…we leerden heel snel.

Alle credits gaan daarbij naar Menno. Hij heeft zich daar in korte tijd heel erg in weten te verdiepen. En heeft al een goed idee welke kant we op moeten.

Vlees bestellen

Streng op karakter

We hebben nu ook onze eigen eisenpakket kunnen samenstellen en weten wat wij in een Blonde willen terugzien. Naast een mooi ontwikkeld dier vinden wij een goed karakter, voldoende melkgift, goede moedereigenschappen en het afkalfgemak belangrijk.

Het typische Blonde d’Aquitaine-dier is groot, heeft een lang en wijd bekken en een rechthoekig kader. Andere vereisten zijn fijnheid in het vel, de rastypische tarwekleur en een correct beenwerk.

 

Onze pronkstukken

Een aantal van onze dieren willen wij even onder de aandacht brengen. Mocht u geinteresseerd zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om een bezoekje aan onze boerderij te brengen. Voor informatie over onze fokkerij kunt u bellen met Menno, mobiel nummer is 06-4444 6585

Onderstaand een kleine greep uit onze fokkerij. De komende tijd zullen wij er aan werken dit uit te breiden.

DC Ragazzo

De nieuwst aanvulling van onze fokkerij is DC Ragazzo (Pp) die ook uit de stal van Kellerwessel is aangekocht. Deze stier is de eerste hoornloze stier in Nederland. Van alle nakomelingen zal 50% hoornloos geboren worden. DC Ragazzo is op 22 mei 2021 op ons bedrijf gekomen en over 10 maanden zullen we daar de eerst nakomelingen van verwelkomen.

Geboren: 26 april 2020

Moeder:  Iskia De Colonia

Vader:  Lotus (PP)

DC Online

Begin dit jaar (2021) hebben wij van George en Leonie Kellerwessel onze eerste topkoe, de oermoeder van onze fokkerij, DC Online aangeschaft. DC Online werd toen ze nog geen 3 jaar was ingepunt met maar liefst een score van 89 voor algemeen voorkomen, dit is het hoogst haalbare voor een vrouwelijk dier tot 5 jaar. Als ze 5 jaar of ouder is zal ze opnieuw beoordeeld worden. We hopen dat ze dan een score van 90 punten of hoger mag krijgen, dit noemen we de excellent status.

Geboren: 7 mei 2018

Moeder: Carmen

Vader: Fromant

Pretty Vd Woeste Hoeve

 8 maanden op de foto. Pretty kreeg Menno op zijn 20ste verjaardag als cadeau van zijn ouders. Een super correct dier die in het voorjaar van 2022 een kalfje van DC Ragazzo zal krijgen. We zijn heel benieuwd hoe deze combinatie gaat uitpakken. Spannendddd!

Geboren: 19 maart 2019

Moeder: Melody vd Woeste Hoeve

Vader: Hilario