Onze boerderij

De Menningweer maak deel uit van de Westelijke Eilandspolder. Dit is een beschermd Noord-Hollands Natura 2000-gebied en onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. In deze prachtige omgeving tussen Alkmaar en Purmerend lopen de koeien van ons boerenbedrijf rond. In een goed half uur bereikt u ons ook vanuit Haarlem en Amsterdam.

Lees het verhaal over onze boerderij, de polder en natuurlijk over het smakelijke vlees dat we verkopen. Kom gerust eens langs in de winkel van Poldervlees!

Arjan, Sandra en Menno Roelofsen

Onze boerderij

Foto 2018

In april 2018 namen wij – Arjan en Sandra – Roelofsen Vleesvee/Poldervlees over van broer Marcel Roelofsen. Daarvóór was de boerderij jarenlang eigendom van Cees van Ginkel, eerst als melkveehouderij, later vleesveehouderij. Als familie zetten wij ons voor 100% in om het bedrijf uit te bouwen. Oudste zoon Menno is heer en meester over de veestapel en dat doet hij met veel toewijding, inzicht en passie. Manon, Maik en Melvin, onze andere drie kinderen, zijn ook regelmatig op de boerderij te vinden.

Naast de boerderij leiden wij in het dagelijks leven Roelofsen Machineverhuur & Grondwerken in Zuidschermer, een bedrijf dat werkzaamheden verricht in groen, grond en infra. Dat is ook de plek waar wij wonen. De boerderij is op ons pad gekomen; het kost veel tijd maar geeft ook bergen energie terug.

Onze doelstelling

Ons doel is om via Roelofsen Vleesvee/Poldervlees een bijzonder Noord-Hollands natuurgebied te beheren, waar wij betrokken natuurliefhebbers van willen laten meegenieten. Zorgen voor een florerende weidevogelstand en een gezonde veestapel, het bouwen van een nieuwe potstal met oog voor de natuur en de dieren, directe vleesverkoop aan huis en misschien extra mogelijkheden voor neventakken.

Onze dieren

Op onze boerderij fokken wij runderen van het Blonde d’Aquitaine-ras. Deze dieren met Franse herkomst staan bekend om hun goede vleeskwaliteit: zeer mals, fijn van draad, vetarm en toch bijzonder smaakvol. Dat het fraaie en elegante dieren zijn, gaf bij ons de doorslag om met dit ras aan de slag te gaan. Ze hebben een mooie kleur en lichaamsbouw, en wat daarnaast erg belangrijk is: ze kunnen heel goed gehouden worden in de natuurgebieden die wij beheren.

Goede verzorging, veel ruimte

De koeien grazen in de zomer in de weilanden rondom onze boerderij. Hier smullen ze van alle grassen en kruiden die er groeien. In de winter staan ze in ruime strohokken, waar ze worden gevoerd met het hooi en gras dat wij uit de natuurgebieden oogsten. Dit wordt aangevuld met wat extra vitaminen en mineralen om de dieren in goede conditie te houden. Bovendien krijgen de dieren alle tijd en ruimte om te groeien en dat komt de vleeskwaliteit ten goede. Onze Blonde d’Aquitaines worden niet preventief behandeld met antibiotica en wij voegen geen kunstmatige kleur- en geurstoffen toe aan ons vlees.

Opgroeien bij moeders

Opgroeien bij moeders

De kalfjes blijven zo ongeveer zes tot acht maanden bij de moeder, ook als ze in stal zijn. Daar hebben de kalfjes een eigen hok, waar ze altijd in en uit kunnen om even lekker met leeftijdgenootjes te chillen. Dit vinden ze erg fijn. Als een kalfje groot genoeg is om op eigen benen te staan, wordt ze in een eigen groep geplaatst. Deze groep blijft voor altijd bij elkaar. Wanneer het kalf ongeveer twee jaar is – ze heet dan een vaars – wordt ze voor de eerste keer drachtig. Na iets meer dan negen maanden krijgt zij haar eerste kalfje. En daarmee is de cirkel weer rond.
De mannelijke kalfjes worden meestal verkocht, als fokstier op een ander bedrijf of aan de mesterij, afhankelijk van hun potentie. De meeste vrouwelijke dieren blijven bij ons op de boerderij. Zij zijn belangrijk voor onze fokkerij.

Blonde d’Aquitaine-fokkerij

Omdat wij enorm van het Blonde d’Aquitaine-ras gecharmeerd zijn, willen wij ook hier het beste uithalen. Dit is, naast de natuurdoelstelling, een andere belangrijke pijler van ons bedrijf.

Ons streven is om dieren te fokken met een prettig karakter, een groot karkas, goede moedereigenschappen en gemakkelijk afkalven. Daarnaast wordt gelet op een goede stamboom en juiste genetische vererving.

Het doel is om op keuringen een geduchte tegenstander te worden van de huidige topfokkers.
Keep watching us…

Onze fokkerij