Köfte van rundergehakt

INGREDIENTEN

4 personen

1 bosje bladpeterselie
3 takjes munt
50 g pijnboompitten
1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
400 g rundergehakt
1-1,5 tl koekkruiden
1 ei
2-3 el paneermeel

250 ml labne (evt. zelfgemaakt)

Optioneel: labne
1/2 tl zout
250 ml Turkse yoghurt

Salade
2 koolrabi’s
2 citroenen
1/2 granaatappel
pita of ander plat brood
olijfolie
zout en peper

Extra nodig

  • schone theedoek
  • grillpan
  • mandoline of schaaf
  • 8 spiesen
  • vijzel

Bereiding

Totale tijd: 30 minuten uur

Stap 1
Begin, als je het zelf maakt, met de labne: Meng 1 tl zout door 500 ml Turkse yoghurt. Maak een theedoek vochtig, knijp goed uit en leg in een zeef. Schep hier de yoghurt in. Vouw de doek dicht, zet er iets zwaars op en zet in de koelkast. Laat de yoghurt uitlekken tot een dikke ‘hangop’ of labne (hoe langer hoe beter, mag gerust een paar uur).

Stap 2
Snijd de peterselie en munt fijn. Doe het grootste deel van de kruiden in een kom.

Stap 3
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan.

Stap 4
Pel en rasp de ui en knoflook boven de kom met kruiden.

Stap 5
Meng in de kom het gehakt met de ui, knoflook, de gesneden kruiden, koekkruiden, zout, peper, pijnboompitten, ei en paneermeel.

Stap 6
Verwarm de grillpan.

Stap 7
Schil en schaaf de koolrabi’s. Halveer en pers de citroen erboven uit en hussel door elkaar.

Stap 8
Haal de pitten uit de granaatappel.

Stap 9
Kneed het gehakt om de spiesen heen en wrijf in met olie. Rooster de kofte circa 10 minuten in de grillpan.

Stap 10
Verwarm het brood in een koekenpan.

Stap 11
Maak de koolrabi aan met olijfolie, zout en peper.

Stap 12
Spreid de labne uit in een diep bord of schaal. Besprenkel met olijfolie en rasp er citroenschil boven. Bestrooi met de granaatappelpitten en achtergehouden kruidenblaadjes.

Stap 13
Serveer de köfte met de labne, koolrabi en het brood.