Boeuf Bourguignon
INGREDIENTEN
4 personen
3 uien
1 bleekselderij
1 winterpeen
4 teentjes knoflook
700 g runderlappen
zout
versgemalen peper
3 el olijfolie
40 g boter
1 blikje tomatenpuree
2 el bloem
500 ml bouillon
400 ml rode wijn
3 blaadjes laurier
250 g champignons
Het klinkt zo chic. Maar boeuf bourguignon is eigenlijk niet veel meer dan een winters plattelandsgerecht. Een heerlijk geurende en stevige stoofpot, volgens het klassieke Franse recept gemaakt van rundernek.
Tips van de chef
Een paar tips van de chef om ervoor te zorgen dat jouw boeuf bourguignon dat extra beetje je ne sais quoi krijgt:
- Gebruik een stevige volle rode wijn om de stoofschotel extra smaak te geven.
Snijd het vlees niet te fijn: het mag best bourgondisch en wat grover van structuur zijn. - Gebruik olijfolie voor de temperatuur met boter voor de kleur, geur en smaak.
- Schroei het vlees meteen op hoog vuur dicht om alle smaak in het vlees te bewaren.
- Wees niet te zuinig met de wijn.
Wat eet je bij de boeuf bourguignon?
Als je echt op de klassieke Franse toer wilt gaan, dan serveer je natuurlijk een romige aardappelpuree en haricots verts (soort speciebonen) bij de boeuf bourguignon.
Bereiding
Stap 1:
Pel en snipper de uien. Schil en snijd de bleekselderij en wortel in stukken. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de riblappen in grove blokjes en bestrooi ze met zout en peper.
Stap 2:
Verwarm olie en boter in een pan en bak de runderlappen om en om goudbruin.
Stap 3:
Voeg de groente toe en laat ze circa 5 minuten smoren.
Stap 4:
Roer de tomatenpuree erdoor.
Stap 5:
Voeg de bloem toe en laat de bloem al roerende gaar worden.
Stap 6:
Voeg de bouillon, rode wijn en de laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook.
Stap 7:
Laat circa 4 uur, tegen de kook aan, garen.
Stap 8:
Snijd de champignons in partjes en stoof ze circa 15 minuten mee.
Stap 9:
Breng op smaak met zout en peper.